Malta: golden sands

Saker att göra


Stränder

Utspridda längs med Maltas klippiga kust ligger ett flertal spektakulära, vita sandstränder.

Från Golden Sands har du utsikt över Ghajn Tuffieha och Golden Bay, Maltas kanske vackraste stränder. Här lockar gyllene sanddyner och svala, kristallklara vågor till bad.

Ghadira Bay är Maltas mest populära strand och erbjuder ett brett utbud av vattensporter, inklusive vindsurfing, draksurfing, paddling, vattenskidåkning och några av Medelhavets bästa dykplatser.

Inte långt från Ghadira Bay ligger Armier Bay, en lugn strand omgiven av grönska och kantad av kiosker, barer och små restauranger. Denna strand är inte på långa vägar lika välbesökt och är därför det perfekta stället för den som söker en fridfull plats bortom de populära turistområdena.

Inga kommentarer Stränder

Den blå grottan

Den Blå Grottan är den största och kanske mest häpnadsväckande av en rad grottor som bara kan nås vattenvägen. Kliv ombord på en båt i Wied iz-Zurrieqs pittoreska hamn och njut av en rofylld båttur längs med de magnifika klipporna som reser sig ur Medelhavet.

Väl framme glider båten in under ett kolossalt valv som öppnar sig mot en över fyrtio meter lång grotta. Kombinationen av det kristallklara, djupblå vattnet, den vita sanden och den marina florans fosforhaltiga egenskaper fyller bergsrummet med ett närmast överjordisk ljus.

När du ser grottväggarna glittra i koboltblått från vattnets reflektioner och orange, lila och grönt från stenens mineraler kommer du inte ha svårt att föreställa dig hur sjöjungfrurna enligt den lokala myten förtrollade sjömännen med sina vackra, längtande sånger.

Inga kommentarer Den blå grottan

Templet Hal Saflieni Hypogeum

Besök det uråldriga, underjordiska templet Hal Saflieni Hypogeum för en inblick i en bortglömd, förhistorisk civilisation.

Denna hemliga labyrint är äldre än Egyptens pyramider och ett minst sagt respektingivande bygge. Varje elliptiskt formad kammare och vindlande passage har urholkats för hand.

Vid ankomsten erbjuds du hörlurar med inspelade kommentarer som ger information och intressanta fakta under hela Hypogeum-utflykten. I en liten grupp på cirka tio besökare ges du sedan möjlighet att utforska templet. Gruppen leds av en guide som har ännu mer att berätta om platsen och som gärna svarar på frågor.

Hal Saflieni Hypogeum tar endast emot ett begränsat antal besökare varje dag. Boka därför så tidigt som möjligt så att du inte missar chansen att följa med på denna oförglömliga utflykt.

Inga kommentarer Templet Hal Saflieni Hypogeum

Mosta och Naxxar

Byarna Mosta och Naxxar ligger invävda i varandra och är båda fulla av historiska, arkeologiska och kulturella sevärdheter. Hit reser varje år en mängd besökare för att ta del av de många attraktioner som står till buds. Väderkvarnar, fästningar, bondgårdar, dalar och katakomber är bara en del av allt det som Mosta och Naxxar har ett erbjuda.

En av Mostas största turistattraktioner är församlingskyrkan St. Marys vars enorma kupol fått namnet Mosta Rotunda. Under andra världskriget genomborrades denna kupol av en tysk bomb som föll hela vägen ned till golvet men mirakulöst nog inte exploderade. Denna tvåhundra kilo tunga bomb tros än i dag ha varit en del av ett mirakel och finns bevarad i ett av byns små museum.

I Naxxar hittar du en mängd små butiker och kaféer samt påkostade Palazzo Parisio, en överdådig herrgård med utsikt över byns stora torg. Detta utsökta exempel på maltesiskt och italienskt hantverk har motstått tidens tand och är öppet för allmänheten.

Inga kommentarer Mosta och Naxxar

De tre städerna

Vittoriosa, Senglea och Cospicua erbjuder en spännande inblick i Malta och dess historia. Dessa tre städer är mindre besökta av turister och erbjuder ett smakprov på autentiskt, maltesiskt liv och en skymt av Maltas maritima skatter.

De tre städerna har utgjort ett hem och en borg för nästan alla Maltas ursprungliga bosättare och kan därför med rätta hävda att de utgöra själva vaggan för Maltas historia.

I Vittoriosa, Senglea och Cospicua vet man bättre än någon annanstans på Malta hur man firar heliga högtider. Den mest spektakulära händelsen är påskprocessionen där lokalbefolkningen springer genom de trånga gatorna medan de bär på statyer som föreställer den återuppståndne Jesus.

Det finns många historiska och religiösa platser att se och uppleva i de tre städerna. Kyrkan St. Lawrence i Vittoriosa, frälsarstatyn i Senglea och kyrkan Immaculate Conception Parish i Cospicua är bara några exempel.​​

Inga kommentarer De tre städerna

Sliema och St Julians

Staden Sliema och dess närmaste granne St. Julians är platsen för den som vill se och synas. Tillsammans utgör de öns största affärs- och bostadsområden. Här erbjuds också Maltas bästa nattliv.

Båda städerna har ett flertal coola barer, förstklassiga restauranger och fantastiska nattklubbar. Glamorösa Sliema, energiska Paceville och avslappnade St. Julians erbjuder kvällsunderhållning för alla åldrar och smaker.

Affärerna i Sliema är bland de bästa på Malta, och här kan du hitta traditionella, maltesiska konsthantverk som till exempel spetsar, silvergods och keramik som är typiska för området.

Viken i St. Julians kantas av kaféer och restauranger och är den perfekta platsen för att slå sig ner och iaktta fiskarna då de drar in dagens fångst.

Inga kommentarer Sliema och St Julians

Båtturer

Malta har en av Medelhavets mest magnifika kuster och det bästa sättet att uppleva alla dess gömda vikar, hisnande laguner och dramatiska klippor är med båt.

Ett flertal olika utflykter erbjuds. Ta en dagslång tur, en kvällskryssning i solnedgången eller häng med på en partybåt. Mest populära är Grand Harbour-turen och utflykten till den Blå lagunen som ligger bara ett stenkast från Comino.

Grand Harbour-turen är en utflykt till en av världens största naturhamnar och en resa i dess historia. Ombord på en traditionell maltesisk Dghajsa får du en djupare förståelse för den roll som hamnen har spelat i Maltas färgstarka förflutna.

Under en utflykt till den Blå lagunen ges du möjlighet att simma och snorkla i denna minst sagt spektakulära vik. Njut av det kristallklara vattnet, den kritvita sandbottnen och det marina djurlivet.

Inga kommentarer Båtturer

Gozo

Fem kilometer från Maltas kust, rakt ut i det klarblå havet, ligger den mindre, lantligare och mer avslappnade ön Gozo, en av Medelhavets mest orörda öar.

Öns spektakulära kust är inte bara en fröjd för ögat utan också höljd i myter och legender. Calypsos grotta, som ligger undangömd bland de höga klipporna ovanför Ramla Bay, är den plats där Odysseus sägs ha blivit förförd av den kärlekskranka nymfen Calypso i Homeros berättelse Odysséen.

En resa till Gozo är inte fullständig utan ett besök på det hisnande vackra Citadellet. Det häpnadsväckande, muromgärdade metropolitsätet har stått här i århundraden men citadellet självt byggdes redan under romartiden. Här erbjuds en utsökt katedral i barockstil omgiven av fästningsmurar och en otrolig panoramautsikt över hela denna förtrollande ö. ​​

Inga kommentarer Gozo

Comino

Ön Comino nås med en kort båttur från Malta, och är ett paradis för naturälskare och dykningsfantaster. Ett besök på denna vackra ö innebär en paus från allt vad grå vardag heter och en lisa för själen. Här finns inga stadsområden, inga bilar och inga vägar utan istället bara lugn och ro samt en exotisk flora och fauna.

På vintern är ön en perfekt plats för sköna promenader och för den som tycker om att fotografera. Under våren fylls luften av doften från kummin och andra vilda örter. Vid denna tidpunkt anländer dessutom stora flyttfågelflockar som trivs i Maltas varma klimat.

På sommaren är stranden Santa Marija Bays vita, orörda sand och varma, blågröna vatten en idealisk plats att njuta av en picknick, sol och bad.

Inga kommentarer Comino

Tempel

På Malta finns en mängd förhistoriska, megalitiska tempel och underjordiska kammare. De är extra fascinerande eftersom det inte finns några säkra svar på hur eller varför de byggdes eller vad de en gång i tiden användes för.

Många av dessa tempel har upptagits på UNESCO:s världsarvslista eftersom de är världens äldsta, fristående strukturer.

Det bästa sättet att ta del av dessa magnifika byggnader är att delta i en organiserad utflykt. Då tar en guide hand om alla praktikaliteter och du kan koncentrera dig på den magnifika historien och betydelsen av dessa otroliga platser.

Res tillbaka i tiden och utforska Ġgantija-templen som har målats av den tyske konstnären Brochtorff, eller förundras över Ta 'Ħaġrat, platsen där ett fantastiskt dubbeltempel en gång låg. Besök Tarxien, ett av de bäst bevarade templen, och beundra dess vackra stenar med snidade mönster.

Inga kommentarer Tempel

Marknader

Maltas marknader är inte bara ett ställe där man inhandlar sina dagliga matvaror. Sedan urminnes tider har de utgjort en idealisk plats för lokalbefolkningen att umgås, samtala och utbyta nyheter. Denna starka tradition är en av de många orsakerna till varför marknaderna är så intressanta att besöka.

Förutom mer alldagliga marknader som erbjuder hushållsartiklar, mat, kläder, musik och leksaker finns det två marknader i Malta som har blivit så populära att de är ett återkommande inslag på många rundturer och utflykter.

I Valletta hålls varje söndag en fantastisk loppmarknad, som är perfekt för den som tycker om att söka efter bortglömda skatter bland mängder av prydnadssaker, antikviteter och boklådor.

En annan favorit är den färgglada, starkt doftande fiskmarknaden i Marsaxlokk som säljer Maltas färskaste fisk.

Inga kommentarer Marknader

Valletta

Valletta ligger på en smal halvö, omgärdad av två fantastiska naturhamnar. Staden byggdes av riddare av Malteserorden i avsikt att utgöra en fästning, men innanför de imponerande bastionerna och befästningarna gömmer sig en mjukare sida av staden i form av fint utmejslade, honungsfärgade gator.

Dagtid är Valletta en livlig stad med en lokalbefolkning som flitigt rör sig bland alla de kaféer som kantar de ojämna kullerstensgatorna, men i takt med att solen går ned avtar tempot i staden. Gatorna töms en efter en och förutom en handfull restauranger stänger allt igen.

Om du har tur nog att fortfarande befinna dig i denna vackra stad kvällstid inser du snart att du har en miniatyrmetropol helt för dig själv. Kanske kommer du att upptäcka att denna sömniga stad fortfarande drömmer om en svunnen riddartid.

Inga kommentarer Valletta

Marsaxlokk

Den förtjusande lilla fiskebyn Marsaxlokk ligger på Maltas sydöstra kust och är ett av de få områden som fortfarande är till synes opåverkat av turismen. Här hittar du Maltas vackraste och mest autentiska hamn.

De färgglada Luzza-båtarna som guppar upp och ner i den glittrande hamnviken, de vackra fiskenäten som pryder kajkanten och fiskarna som arbetar tillsammans i hamnen har gjort Marsaxlokk till Maltas mest fotograferade resmål. I denna sömniga, charmiga by fortsätter livet på samma sätt som det har gjort i generationer.

Människor kommer från hela Malta för att besöka fiskmarknaden som hålls intill hamnen varje söndag. Den stora tillgången på färsk fisk har också medfört att det finns ett flertal fantastiska fiskrestauranger i området.

Inga kommentarer Marsaxlokk

Mdina

Den andlöst vackra staden Mdina, även känd som den tysta staden, ligger högt ovanför resten av Malta. Dess eleganta katedral dominerar öns silhuett.

Mdinas honungsfärgade byggnader och skuggiga, slingrande gator tycks absorbera ljuden av det dagliga liv som pågår här.

Den moderna tiden har tillsynes inte kunnat tränga igenom stadens bastioner, och det lilla samhället förblir vad det har varit i århundraden.

Dagtid erbjuder denna fängslande stad magnifika vyer, förtrollande arkitektur samt en påtaglig närvaro av kultur och historia. På kvällen sänker sig en närmast magisk tystnad över staden då, enligt maltesisk legend, Mdinas spöken hemsöker de gamla, upplysta gatorna.

Inga kommentarer Mdina