Florida keys: angler's reef

Bra-att-veta


Vägavgifter

Florida har sedan februari 2011 infört ett helt elektroniskt system för vägavgifter. Detta nya system är en säkrare, mer effektiv och smidigare metod för att samla in vägavgifter från bilister. Olika biluthyrningsfirmor kan ha olika betalningssystem så vi rekommenderar att du rådfrågar dem i förväg och granskar alla papper för att få reda på vad du kommer att få betala.

Ta hänsyn till naturen

Florida Keys betraktas som USA:s paradis och en hel del arbete läggs ned på att bevara detta vackra naturområde. Alla möjliga sorters hotade och utrotningshotade arter är beroende av Florida Keys för sin fortlevnad, och därför är det mycket viktigt att du hjälper till att bevara deras livsmiljö. Släng inte skräp i naturen och skada eller trakassera inte någon del av djurlivet. Om du ser detta hända ska du rapportera det. Hela Florida Keys är ett skyddat National Marine-reservat.

Fågelliv

Florida Keys är känt för att vara en idealisk plats för fågelskådning. Här finns möjlighet att få se sällsynta och unika fågelarter då de från april och framåt passerar Florida Keys på sin färd norrut. Ett flertal parker erbjuder en chans att se duvor, rödbröstade kolibrier, rödvingetrastar och koltrastar liksom sångfåglar och pelikaner – samtliga ute på sin årliga resa.

Marint liv

Florida är den enda amerikanska staten som har omfattande, grunda korallrevsformationer nära kusten. Dessa skapades för 5 000 till 7 000 år sedan då havsnivån steg efter den sista istiden. Koraller klassas som djur men mikroskopiska växter lever i ett symbiotiskt förhållande i de animaliska vävnaderna. De flesta av Floridas sportfiskearter och många andra havsdjur tillbringar stora delar av sina liv kring korallreven. Vid utflykter till revet får du inte röra korallen eller ta några levande varelser ur deras naturliga miljö.

Hummertinor

Langusterfiske utgör den största andelen av staten Floridas kommersiella fiske och tinor används som primär fångstmetod. Hummertinor har ägare och att ta något från dem anses vara ett brott. Den som planerar att fiska hummer i Floridas territorialvatten måste ha en giltig fritidslicens för saltvattenfiske samt ett tillstånd för att fånga hummer.

Regler och förordningar

För den som planerar att på egen hand ge sig ut på en fisketur eller dykutflykt finns en uppdaterad kopia av gällande regler och förordningar i den främre delen av den lokala telefonkatalogen. För det bästa fisket rekommenderas du att hyra en charterbåt eller en grundvattenfiskeguide. Din kapten kommer att kunna erbjuda lokal expertis, komplett fiskeutrustning och statliga fiskelicenser som krävs av alla Floridas invånare och besökare.

Solskyddskräm

Glöm inte att använda solskyddskräm, i synnerhet inte när du är ute på havet. Barn är särskilt känsliga så se till att de är väl skyddade. Använd en solskyddskräm med SPF 30 eller högre. Undvik att utsätta dig för solens strålar mitt på dagen och bär hatt om du har lätt för att bränna dig.

Myggmedel

Det är alltid en bra idé att ta med sig myggmedel. Den som är särskilt känslig för insektsbett bör dessutom se till att bära täckande kläder. De myggmedel som för närvarande finns på marknaden är antingen syntetiska kemikalier som till exempel DEET, eller vegetabiliska kemikalier som till exempel Citronella. Rekommendationer då det gäller appliceringsfrekvens varierar, så applicera inte för mycket.

De olika ögrupperna

Florida Keys består av ögrupperna Upper Keys, Middle Keys och Lower Keys. Varje grupp är unik och har mycket att erbjuda. Upper Keys-öarna är rester av stora korallrev som fossilerades och blev synliga då havsytan sjönk. The Lower och Middle Keys består av sandiga kalkstenansamlingar som producerats av växter och marina organismer.

Dricks

Var medveten om att kyparna här i princip lever på sin dricks och att dricks är vanligare i USA än det är i Sverige. Om servicen har varit tillfredsställande är det brukligt att visa sin uppskattning genom att lämna 15 % dricks, även om måltiden inte har uppfyllt dina förväntningar. Läs alltid igenom notan först för att kontrollera att dricksen inte redan är medräknad.

Klädsel

Om du är osäker på vilka kläder du ska packa ned är lediga, ljusa plagg med lös passform ett bra tips. Om du är känslig för solen ska du gärna ha täckande kläder och bära hatt. Den som ska ge sig ut och fiska måste naturligtvis se till att ha lämplig klädsel.

Stormarknad

Stormarknaden Winn Dixie finns vid mil 91,3 längs landsvägen och är öppen sju dagar i veckan fram till kl. 22:00. Här finns allt du behöver för picknick, matlagning, snorkling och annat. Denna butik är en praktisk ”plan b” när du blir hungrig på semestern.​​​​​